Hovězí vývar
30. 3. 2020
Suroviny
- 400g hovězího předního
- 1 cibule
- svazek bylin (bobkový list, libeček a timián)
- 2 mrkve
- kousek celeru
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- sůl (dle chuti)
- 2 lžíce másla
- hrst nudlí
- petrželka na ozdobení
- (Do 2 litrů polévky)
Postup
- Hovězí maso dejte do hrnce, zalijte dvěma litry studené vody, přidejte oloupanou, přepůlenou cibuli, svazek bylinek, 1 oloupanou a přepůlenou mrkev, celer, pepř i nové koření a přiveďte k varu.
- Pomalu vařte dvě hodiny, aby maso úplně změklo.
- Maso vyjměte, nechte mírně zchladnout a pak jej oberte a nakrájejte.
- Cibuli, bylinky i mrkev vyhoďte. Celer pokrájejte na malé kostičky.
- Vývar přelijte přes cedník vyložený namočenou a vyždímanou utěrkou – bude zcela čirý.
- Druhou mrkev nastrouhejte nahrubo a osmahněte ji na másle do zkřehnutí. Pak ji spolu s masem a celerem přidejte do polévky.
- Přiveďte k varu, vhoďte nudle a povařte je do změknutí. Ozdobte petrželkou.